Subscribe

  Subscribe elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae eleifend ac, enim. Aenean vulputate eleifend tellus.

  [contact-form-7 404 "Not Found"]

  Subscribe elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae eleifend ac, enim. Aenean vulputate eleifend tellus.

  [contact-form-7 404 "Not Found"]

  Blog

  franny-si-zooey

  Franny și Zooey

  Am început luna august cu o provocare fantastică: ne angajăm să scriem 500 de cuvinte pe zi și să citim 30 de pagini dintr-o carte, câteva persoane, într-un grup restrâns pe Facebook. În fiecare seară dăm raportul.

  În primele zile din august am terminat de citit Misterul Regelui, de Stephen King, și Lecțiile de magie ale lui Liz Gilbert, despre care am scris aici, după care am început entuziasmată să citesc Franny și Zooey, despre care auzisem de la mai multe persoane, într-un timp foarte scurt, că ar fi fantastică. Am zis că e semn divin, dacă toate recomandările ajung la mine pentru o singură carte.

  Așadar, am pornit cu spor. Ziua 6: Câte pagini ați citit azi?

  franny-1

  În afară de faptul ca până pe la jumătatea cărții am crezut ca Zooey e fată (not!), alte surprize nu prea am avut. Deși le tot așteptam. De ce transpiră Franny? De ce leșină? Când se termină conversațiile astea lungi?

  Ce mi-a plăcut

  Cel mai mult mi-a plăcut ideea de familie unită. O familie foarte mare, care comunică foarte bine (în niște conversații istovitoare) și care încearcă să își revină după pierderea a 2 membri. Liantul dintre frați este chiar mama acestora, descrisă cu lux de amănunte pe pagini întregi. Despre tată aflam mult după mijlocul cărții doar câteva informații fugitive.

  Toți copiii par super citiți. Cei mari le transmit celor mai mici setea de cunoaștere. Se provoacă și se completează unii pe alții. Există la un moment dat în carte o înșiruire de capete luminate, suflete înălțate și prooroci, cumva amestecați unii cu alții într-o combinație care te ia prin surprindere.

  Și, în final, mi-a plăcut ideea de rugăciune a inimii și ce efecte are. Dar despre asta vei citi tu în carte…

  Ce nu mi-a plăcut

  Fragmentele foarte lungi m-au sufocat. Descrierile prea amănunțite în mijlocul dialogului m-au făcut să mă foiesc în scaun mult prea des. Ritmul întregii cărți mi-a dat o stare de neliniște. Este, într-adevăr, o carte despre criza existențială și spirituală a unei fete tinere, care nu vede rostul superficialității din jurul ei. Neliniștea ei s-a transmis și la mine (probabil ăsta este punctul forte al autorului: transmite emoțiile foarte bine) dar nu mi-a făcut plăcere să o citesc.

  Dialogul nu pare veridic. Oare așa vorbeau tinerii în America anilor 50-60? Un fel de discursuri în care să puncteze cunoștințele lor din toate domeniile?

  Am citit-o doar pentru provocarea la care mă înhămasem și pentru că nu suport să las o carte neterminată. Și pentru că Salinger este un mamut iar asta m-a făcut să aștept un final super-fantastico-senzațional, care însă nu a venit.

  franny-2

  Există vreun mesaj ascuns?

  Formatul Polirom mi se pare foarte greoi, cu rânduri înghesuite care nu respiră deloc și cu cuvinte întregi sau jumătăți de cuvinte scrise cursiv. Oare găsesc vreun mesaj ascuns dacă le pun cap la cap pe astea? Nu.

  Ultima jumătate am parcurs-o doar cu gândul la celelalte cărți noi care așteaptă cuminți pe noptieră să fie citite și care îmi închipuiam eu că îmi vor plăcea mult mai mult decât asta.

  “Franny și Zooey”, J. D. Salinger, Ed. Polirom, 2011, București

  Sorry, the comment form is closed at this time.