Subscribe

  Subscribe elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae eleifend ac, enim. Aenean vulputate eleifend tellus.

  [contact-form-7 404 "Not Found"]

  Subscribe elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae eleifend ac, enim. Aenean vulputate eleifend tellus.

  [contact-form-7 404 "Not Found"]

  Blog

  lectii-de-magie

  Lecții de magie

  Una dintre cărțile mele preferate, trimisă cu ușurință pe locul 2, după Conversațiile lui Walsch și înaintea Secretului lui Byrne. Sunt aproximativ din aceeași categorie, un pic de dezvoltare personală, un pic de filosofie nouă despre viață și foarte multă “ușurătate a sufletului”. Așa îmi place mie să denumesc acea stare de plutire pe care o găsești doar în câteva cărți, care te răscolește și te transformă până la final. Care îți dă o viziune cu totul nouă, proaspătă, total diferită de ce credeai tu că e și care răstoarnă niște șabloane. RESET!

  Primele două cărți din top vin cu câteva idei aproape identice, doar că Walsch se raportează la Dumnezeu, iar Gilbert la procesul creativ.

  1. Să alegem cea mai bună dintre viețile pe care le putem trăi, ar spune Gilbert. Walsch o zice așa: Să fii cea mai bună versiune a ta.

  2. Cheia unei vieți minunate e să ne lăsăm conduși de curiozitate nu de frică. Cealaltă variantă, cea legată de divinitate, zice să ne lăsăm conduși de iubire, … you guessed it … nu de frică.

  3. Au găsit amândoi un numitor comun: “Fii oricine vrei să fii! Fă orice vrei să faci!”

  Isn’t it great???

  Acestea sunt cele 3 idei comune. În rest, Elizabeth Gilbert se concentrează pe creativitate și pe viața proprie a ideilor. Ideile sunt o formă de energie care populează planeta alături de oameni, animale, plante, viruși. Ideea îți dă târcoale un timp și apoi te bate pe umăr, într-un mod foarte evident. Dacă te întorci spre partea corectă, ai toate șansele să vă împrieteniți iar relația să dureze mult timp. Uneori toată viața. Dar dacă te întorci în partea cealaltă, ca la o păcăleală puerilă, ideea te va părăsi și își va căuta alt incubator. N-ai fost atent, sau poate n-ai fost dispus. Îmi place tare un citat pe care îl dă chiar ea din Jack Gilbert (nu sunt înrudiți):

  Ai curajul să duci la îndeplinire această lucrare? [de a fi scriitor] Comorile ascunse în tine speră că da.

  Atunci se întâmplă MAREA MAGIE.

  Unii oameni se simt pregătiți, alții nu. Ea face chiar și diferențierea între bărbați și femei, adică între 41% și 99,8%. Bărbații acceptă provocări noi (joburi de exemplu), dacă se simt 41% pregătiți. Uneori le iese, alteori nu. Dar femeilor nu are cum să le iasă ceva vreodată dacă nu se aruncă cu capul în față. 99.8% pregătire nu e de ajuns pentru o femeie să facă pasul cel mare. Mai are de învățat 0.2%.

  Capcana pe care oamenii și-o întind singuri constă în certitudinea faptului că altor oameni le pasă de ei. Au o frică intensă de gura lumii, de critici, de numărul de likeuri, când de fapt oamenii sunt foarte atenți doar la ei înșiși. La ceilalți deloc.

  Dacă dai la iveală cele dinlăuntrul tău, ceea ce dai la iveală te va mântui. Dacă nu dai la iveală cele dinlăuntrul tău, ceea ce nu dai la iveală te va nimici. (Evanghelia după Toma, citată și de Gilbert)

  Creativitatea nu duce la nebunie, ci înfrumusețează viața. Îndemnul e să fii mereu pregătit, deschis și receptiv, pentru că ideile vin din cele mai banale activități și locuri, dar mintea trebuie să fie setată să observe și să absoarbă aceste informații.

  Am parcurs “manualul” de magie în două zile pentru că are un stil lejer, plin de umor și îmi place și fontul din carte. Toate astea o fac ușor de citit. Plus faptul că nu prea am comenzi acum, e o vacanță totală de vreo 2 luni de zile. Are și pauza asta beneficiile ei 🙂

   

  Cartea a fost publicată de editura Humanitas în 2015.

  Comments